Het bovenste, zichtbare gedeelte van de tand of kies wordt de ‘kroon’ genoemd. Als er door tandbederf een aanzienlijk deel van de tand of kies is aangetast kan het zijn dat er niet voldoende houvast is voor een gewone vulling. In dat geval wordt er gekozen voor een kunstkroon. Een kroon wordt vaak gemaakt van metaal of keramiek en ziet eruit als een kapje. Deze wordt over de tand of kies geplaatst en beschermt zo de tand. Ook om cosmetische redenen wordt soms voor een kroon gekozen, bijvoorbeeld om slecht gevormde of verkleurde tanden en kiezen een nieuwe uitstraling te geven.
Wat is een brug en wanneer maken we hier gebruik van?
Wanneer er een of meer tanden of kiezen ontbreken, kan er worden gekozen een brug te plaatsen. De brug wordt gemaakt van een gegoten metalen structuur, met hier overheen een bedekking van kunsthars of porselein. Om de brug te bevestigen, wordt hij vastgemaakt aan naastgelegen tanden en kiezen of door middel van implantaten. De brug zit stevig vast in de mond en u kunt dus gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
Hoe onderhoud ik mijn kroon en/of brug?
Een goede mondhygiëne is erg belangrijk voor het behoud van kroon- en brugwerk. Naast een goede mondhygiëne thuis, adviseren wij u twee keer per jaar de preventie assistent te bezoeken voor een grondige reiniging van het gebit.
Kan ik mijn kroon- en brugwerk in de praktijk laten uitvoeren?
Tandartspraktijk Vollenhove heeft veel ervaring in het uitvoeren van kroon- en brugwerk. Wij kunnen u gewoon in de praktijk behandelen. Bij het maken van een meerjaren-zorgplan kunnen wij met u bespreken welke tanden en kiezen kroon- of brugwerk nodig hebben.