orthodontie

Orthodontie

Orthodontie: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Orthodontie is de tak van de tandheelkunde die zich bezighoudt met het corrigeren van afwijkingen in de stand van tanden en kiezen. Wanneer de tanden en kiezen niet in een goede positie staan, kan dit zorgen voor moeilijkheden met kauwen, praten en zelfs ademhalen. Soms kan dit alles ook leiden tot gebitsproblemen.  

 

Beugel

De meest voorkomende orthodontische behandeling is het plaatsen van een slotjesbeugel (brackets). Deze wordt op de tanden bevestigd met behulp van een speciale lijm. Een beugel zorgt ervoor dat de tanden en kiezen naar verloop van tijd in de juiste positie komen te staan. De tijd die hiervoor nodig is, is afhankelijk van de ernst van de afwijking van het gebit en kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Vaak wordt er nadat de beugel is verwijderd een retainer (spalkje) achter de tanden geplaatst om ervoor te zorgen dat de tanden in de juiste stand blijven staan.

 

Niet alleen esthetisch, maar soms ook cruciaal

Orthodontie is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van het gebit, maar het kan ook cruciaal zijn voor het verminderen van tandheelkundige problemen. Het niet goed kunnen sluiten van de kaken kan bijvoorbeeld leiden tot kaakklachten, hoofdpijn, tandbeschadiging en tandvleesproblematiek. Tanden die niet in een goede positie staan, zijn ook moeilijker te reinigen en dus vatbaarder voor tandplak en tandsteen. Orthodontie kan helpen deze problemen te voorkomen of op te lossen.

 

Vergoeding orthodontie

Vergoedingen voor orthodontie kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de verzekering, het soort behandeling en de duur ervan. Het is belangrijk om de verzekering te raadplegen voordat u een orthodontische behandeling ondergaat, zodat er duidelijk is wat er wel en niet vergoed wordt. Hiervoor kan de website of lopende polis worden geraadpleegd, of er kan telefonisch contact worden opgenomen met de betreffende verzekeraar.

 

Tandarts voor orthodontie

Wij hebben binnen onze praktijk een tandarts voor orthodontie. Elke dinsdag ziet hij kinderen en volwassenen. Neem contact met ons op voor het inplannen van een afspraak.

 

Veelgestelde vragen

 • Hoe transparant zijn jullie in de kosten?
  image description

  Wij werken met de door de Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde tarievenlijst. Bij behandelplannen van 250 euro of meer geven wij u altijd eerst een vrijblijvende en duidelijke begroting mee naar huis. U kunt het behandelplan dan rustig in overweging nemen.

 • Ik ben bang voor de tandarts. Hoe gaan jullie hiermee om?
  image description

  Wij horen het altijd graag als u een bezoek aan onze praktijk spannend of zelfs eng vindt. Wij houden hier tijdens de behandeling rekening mee. Zo overleggen wij duidelijk wat we willen doen en doen niks zonder uw toestemming.

 • Kunnen kinderen gratis naar de tandarts?
  image description

  Ja, alle behandelingen bij kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Ook deelname aan ons preventieprogramma voor kinderen ‘Gewoon Gaaf’ is gratis. Zo leggen ze een solide basis voor een gezond gebit.

 • Voor welke behandeling kan ik bij jullie terecht?
  image description

  Wij zijn een brede praktijk met een groot aanbod aan behandelingen. Zo ontvangen wij graag gezinnen tijdens een speciale gezinsafspraak, hebben we een kundig team van preventie assistenten en voeren wij orthodontische behandelingen, chirurgische extracties, prothesewerk en kroon- en brugwerk gewoon bij ons in de praktijk uit.

 • Wat houden de gezinsafspraken in?
  image description

  Tijdens een gezinsafspraak bent u welkom met uw gehele gezin. We zien iedereen dan tegelijk op een moment dat jullie schikt. Zo plannen we bijvoorbeeld gezinsafspraken in op woensdagmiddag. U hoeft uw kinderen dan niet eerder uit school te halen.

Maak snel een afspraak of
schrijf je bij ons in.

Contact opnemen

Stuur je liever een mailtje. Dan kan dat via dit formulier.

Naam(Vereist)
Het Franse Pad 2
8325 CN Vollenhove

de snelste
route naar
onze praktijk

google maps