Hoe kan ik zelf helpen voorkomen dat ik gaatjes krijg?

gaatjes
05 okt 2022

Gaatjes (ook wel cariës genoemd) kunnen ontstaan wanneer de bacteriën in de mond suikers omzetten in zuren. Deze zuren zijn slecht voor het gebit en tasten het glazuur van je tanden aan. Dit is een langzaam proces, wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Van beginnende gaatjes voel je meestal niks. Kan het gaatje zich verder ontwikkelen? Dan wordt deze plek eerst wat gevoeliger en uiteindelijk kan het leiden tot vervelende kiespijn. Het is dan ook belangrijk dat een gaatje op tijd ontdekt wordt. In sommige gevallen hoeft de tandarts dan niet tot behandeling over te gaan, maar wordt geadviseerd thuis goed te poetsen. Bij de volgende controles houden we het gaatje goed in de gaten. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Dit noemen wij ook wel preventie. Hoe kan ik zelf helpen voorkomen dat ik gaatjes krijg?

 

Voeding

 

Suikerrijke en zure producten zijn slecht voor het gebit. Natuurlijk zijn deze nooit helemaal te vermijden en daarom adviseren wij maximaal zes eet- en drinkmomenten per dag. Door tussen deze eet- en drinkmomenten niks te eten of te drinken (water, thee en koffie zonder melk en suiker kunnen uiteraard wel), krijgen de tanden voldoende rust.

 

Elektrisch poetsen

 

De beste manier om de tanden te poetsen, is met een elektrische tandenborstel. Deze borstels reinigen zeer effectief en dankzij de kleine borstelkop kunnen lastig bereikbare plekken beter gepoetst worden. Dit adviseren wij niet alleen aan onze volwassen patiënten, maar ook al aan kinderen vanaf drie jaar. Willen de kinderen graag zelf hun tanden poetsen? Dat mag natuurlijk! Poets in dat geval wel altijd twee minuten na.

 

Interdentale reiniging

 

Met interdentale reiniging bedoelen we het schoonmaken tussen de tanden en kiezen, met bijvoorbeeld tandenstokers, flosdraad of ragers. Wat de beste manier voor u is, kunnen onze mondhygiënisten en preventieassistenten u vertellen. Ze geven dan ook graag een persoonlijke instructie zodat u het interdentaal reinigen goed en snel onder de knie krijgt.

 

Professionele gebitsreiniging

 

Het helpen voorkomen van gaatjes begint dus thuis. Wij adviseren daarnaast om het gebit twee keer per jaar professioneel te laten reinigen. Tijdens een gebitsreiniging worden tandplak en tandsteen verwijderd. We zullen de tanden ook polijsten, waardoor het gebit een frisse en schone uitstraling krijgt. Een gebitsreiniging is niet alleen goed voor de tanden, maar ook belangrijk voor het gezond houden van het tandvlees.

 

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsreiniging, poetsintructie en/of controle? Bel onze praktijk dan op 0527 – 502650.

 

Bron afbeelding: Pexels

Maak snel een afspraak of
schrijf je bij ons in.

Het Franse Pad 2
8325 CN Vollenhove

de snelste
route naar
onze praktijk

google maps